HTML

illene hallani

Amiket már jó rég meg kellett volna hallgatni, mielőtt kinyitjuk a szánkat popzenével kapcsolatban.

Friss topikok

  • David a barátságos. ^.^: Vúú imádom énis <33 (2010.07.24. 12:19) Tiger Trap: Tiger Trap
  • VulcanDeathGrip: Értem amit mondasz, de még arra sem tudom rendesen elhúzni a számat, hogy Ice Cube két b-film közö... (2010.05.03. 00:39) NWA: Straight Outta Compton
  • VulcanDeathGrip: kőkemény cucc, minden hangja arcon vágott 99 telén, bár engem kicsit lehúz. Az Incesticide az igaz... (2010.05.03. 00:29) Nirvana: Bleach
  • söcsö: És lehet, hogy hülyeség, de én az Androgynousban egy kis Bruce Springsteent is hallok. :) (2009.09.06. 14:56) Replacements - Let It Be
  • söcsö: bocsánat az Hassle (2009.06.24. 09:49) Sebadoh: III

NWA: Straight Outta Compton

2008.12.10. 13:10 bakfitty

Középosztálybeli szellemi munkásként nekem semmit nem mond az, hogy valaki baszik a rendőrségre, vagy hogy elmegy gengbengelni egyet, hazamegy, teker egy spanglit és éjjelig kefél minimum két nővel. Amikor meghallgattam a Straight Outta Comptont, akkor sem nagyon tudtam elképzelni, hogy ezt mennyire gondolják komolyan, de hálistennek sikerült megtalálni az okot, ahonnan ez a mérhetetlen düh és agresszió kitört Eazy-E, Dr. Dre és Ice Cube agyából. Elkapták őket, amikor paintballal lövöldöztek járókelőkre. Nem angyalport adogattak óvodásoknak, nem tévét loptak kirakatokból és nem nőket vertek a járdaszegélyen, hanem egy kicsit agresszívabb tojásdobálásért rájukszálltak a rendőrök. Hardcore. Nézem Eazy-E kétpisztolyos fotóit, hallgatom, ahogy szét akarnak kapni mindenkit Compton utcáin, de csak az jár az agyamban, hogy ezek a kölkök miért is húzták fel ennyire magukat. Nem akarom én bagatellizálni a gettót, valószínűleg két perc alatt szétcincálnának, ha betenném a lábam. Főleg, ha olyan hely, mint amilyennek a Straight Outta Compton hangzik.

Mert az album első három száma olyan, mintha elkapnának egy sikátorban, berángatnának egy roggyant Humvee-be és jól elkalapálnának. A Straight Outta Compton-Fuck Tha Police-Gangsta Gangsta trió annyire erős lehetett akkoriban, hogy a maga 15 percével megszülte a gangsta rap műfaját, ami egy kicsit olyan, mint a japán színház vagy a sumo: sokan nem odavalósi szereti, de csak a helyiek tudják rendesen művelni. És az NWA helyi volt, és nem mellesleg iszonyatosan tehetséges. Ice Cube és Eazy-E két totálisan eltérő hangja (Cube kőkemény, E tinihangú de pattogós), Dr. Dre fasza, dobgépekre és hangmintákra épített alapjai ugyan azóta nemcsak közhelyesek lettek, hanem az ugyancsak Dre által összerakott Snoop-féle G-funkhoz képest is dobozhangúan szólnak, de akkoriban olyan lehetett ez, mint a rokkereknek 82ben először hallani Steve Albini Big Blackjét. Lehet, hogy szarul szól, de leviszi a fejemet.

Igaz, három szám után kifogynak az NWA lőszerei, és csak néha kerülnek a nyitó trió zsenialitásának közelébe. A hetyke funkra alapozott Express Yourself vagy a Dopeman remix már olyan, amilyennek a gangsták nyugisabb pillanatait elképzelzeljük, amikor nem bulldogok, hanem pudlik a saját házuk táján. Az albumzáró Something 2 Dance 2 meg egy marha nagy kérdőjel egészen addig, amíg meg nem tudjuk, hogy Dre mellett ott dolgozott Arabian Prince is, amíg Ice Cube egyetemre járt addig hasznos tag is volt, aztán kirakták a szűrét, pedig jó kis Theo Parrish-szerű hangokat tudott csiholni, ha valakit érdekel, a Stones Throw kiadott egy antológiát a szólóanyagából Innovative Life címen. De persze AP hiába rakosgatta a saját ütemeit, a kilencvenes és kétezres évek kommerciális pop/rap világát mindig Dr. Dre uralta, Ice Cube-ból harmadrangú színész lett, Eazy-E AIDS-fertőzés következtében elhunyt. Ennyi lett a paintballozó Niggaz Wit Attitude-ból.

01. Straight Outta Compton
02. Fuck Tha Police
03. Gangsta Gangsta
04. If It Ain't Ruff
05. Parental Discretion Iz Advised
06. 8 Ball (Remix)
07. Something Like That
08. Express Yourself
09. Compton's N The House (Remix)
10. I Ain't Tha 1
11. Dopeman (Remix)
12. Quiet On Tha Set
13. Something 2 Dance 2

1 komment

Címkék: zene rap gangsta 80 as évek nwa straight outta compton

A bejegyzés trackback címe:

https://illenehallani.blog.hu/api/trackback/id/tr75814929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VulcanDeathGrip · http://cornmanfrommars.blog.hu/ 2010.05.03. 00:39:40

Értem amit mondasz, de még arra sem tudom rendesen elhúzni a számat, hogy Ice Cube két b-film között "Burn Hollywood Burn'-özök a Public Enemy-vel. Képtelen vagyok rá.
süti beállítások módosítása